Vergoed door uw zorgverzekeraar
Drugsverslaving Cocaine Heroine Paddo's Weed en Hasj GHB Ketamine XTC Tripmiddelen Opiaten Lachgas Slaapmiddelen

XTC


Inleiding

XTC is een drug wat verkrijgbaar is in de vorm van pillen, capsules en poeders. De pillen zijn verschillend van vorm en kleur en hebben vaak een afbeelding zoals een smiley of een hartje.

XTC bestaat onder andere uit de stof MDMA. Deze stof heeft een dubbele werking omdat het zowel oppeppend is als een bewustzijnsveranderend effect heeft. Alles wordt intenser.

XTC is een verboden middel en komt via dealers bij de gebruiker terecht.Wat doet het?

XTC werkt oppeppend en geeft zowel lichamelijk als geestelijk een energievol gevoel. Het onderdrukt weliswaar de vermoeidheid maar deze verdwijnt hiermee niet en op het moment dat de drugs is uitgewerkt komt de vermoeidheid in versterkte mate terug.

Ook de waarneming wordt intenser en mensen worden sneller intiem en vertrouwd met anderen.

Een pil of capsule begint na 20 tot 60 minuten te werken en het effect is het eerste uur het sterkst. Het duurt zo’n 4 tot 6 uur voordat het effect weg is maar je kan de dagen erna depressief voelen.

Lichamelijk gezien krijg je een stijf gevoel in je kaken, hartkloppingen, een droge mond en keel, misselijkheid en benauwdheid. Uiteraard hangt het er vanaf hoeveel je van de drugs hebt ingenomen.


Uit onderzoek is gebleken dat XTC kan leiden tot veranderingen in de hersenen met aantasting van het geheugen, de concentratie en de stemming. Hoe meer je gebruikt, hoe groter het risico. Het is echter niet bekend hoe ingrijpend het is en of het blijvend is.


Verslaving

XTC geeft geen ontwenningsverschijnselen maar er is wel steeds meer nodig om hetzelfde effect te voelen. Het duurt langer voordat het effect optreedt.


Geestelijk gezien verlang je dus steeds meer naar het middel omdat je je niet prettig kan voelen zonder.


Afkicken

XTC is niet lichamelijk verslavend en het afkicken ervan is dus een geestelijk gevecht.

Dit betekent niet dat het gemakkelijk is om af te kicken omdat het wel de hersenen stimuleert door seintjes te sturen naar het gedeelte van het brein wat plezier registreert.

Hierdoor verwachten je hersenen eigenlijk dat ze dit blijven ontvangen en gaat je brein deze seintjes nodig hebben om normaal te kunnen functioneren.

Op het moment dat je gaat afkicken van XTC kun je last krijgen van angst, ge´rriteerdheid, slapeloosheid en intense verlangens naar de drugs.

De symptomen die je krijgt door het afkicken van XTC verdwijnen binnen 3 dagen maar je kan nog wel tot 10 dagen duren dat je de drang naar het drugs houdt.