Vergoed door uw zorgverzekeraar
Drugsverslaving Cocaine Heroine Paddo's Weed en Hasj GHB Ketamine XTC Tripmiddelen Opiaten Lachgas Slaapmiddelen


Ketamine


In het kort


Wat is het?

Wat is de werking?

Wat zijn de risico's?


Ketamine is een narcosemiddel dat ook wel als drug gebruikt wordt. Het wordt meestal verkocht als poeder of injectievloeistof. Ketamine veroorzaakt onder andere hallucinaties. Dat betekent dat het de waarneming van de zintuigen verandert: de gebruiker ziet en ervaart dingen die er in werkelijkheid niet zijn.


In Nederland wordt ketamine wel eens verkocht als coca´ne. De effecten van deze 2 middelen zijn echter nauwelijks met elkaar te vergelijken.

Verslavend? Lichamelijk niet, geestelijk komt voor.

Steeds meer nodig voor zelfde effect? Ja, bij langdurig gebruik.


Effecten korte termijn: Bewustzijnsveranderend. Omgeving wordt anders waargenomen 'trippen'. Ervaring van scheiding van lichaam en geest. Verminderd coordinatievermogen, duizeligheid, misselijkheid.

Gevolgen lange termijn: Psychische stoornissen bij mensen die daarvoor gevoelig zijn (angststoornissen, psychoses).

Belangrijk: Bij erg hoge doseringen of bij het combineren van hoge doseringen ketamine met alcohol of andere verdovende middelen kunnen extra risico's ontstaan: een gevaarlijke demping van de ademhaling en bewusteloosheid.

naar boven


Wat is het?

Ketamine is een narcosemiddel, maar wordt vanwege de bewustzijnsveranderende werking ook als drug gebruikt. Het wordt dan meestal gesnoven. Op de drugsmarkt is ketamine meestal verkrijgbaar als poeder en soms ook als injectievloeistof.

In Nederland wordt ketamine wel eens verkocht als coca´ne. De effecten van die 2 middelen zijn echter nauwelijks met elkaar te vergelijken. Ketamine valt onder de Wet op de geneesmiddelenvoorziening en is daarom alleen legaal te verkrijgen op doktersrecept. Andere namen voor ketamine zijn: Special K, K, Keta en Vitamine K

naar boven


Wat is de werking?

Het gebruik van ketamine kan een behoorlijk intense gebeurtenis zijn, waarbij iemand bijvoorbeeld het gevoel kan krijgen dat zijn geest op een andere plek is dan zijn lichaam. Ook kan het zijn dat iemand zich onder invloed van ketamine tijdelijk niet kan bewegen. Niet iedereen ervaart dit als positief. Hierdoor kan een 'bad trip' ontstaan: de trip wordt dan een uiterst vervelende en angstige ervaring.

Door ketamine vermindert de controle over het lichaam. Dit vergroot de kans dat iemand valt of zichzelf verwondt. Ketamine heeft echter als effect dat pijn niet of minder gevoeld wordt. Mensen kunnen zichzelf daardoor verwonden zonder dit in de gaten te hebben. Je kunt geestelijk afhankelijk raken van ketamine. Bij langdurig gebruik ontstaat ook tolerantie; iemand heeft steeds meer nodig voor hetzelfde effect.

Bij erg hoge doseringen (mogelijk bij injecteren) kan iemand tot zo'n 20 minuten bewusteloos raken. Bij nog hogere doseringen of bij het combineren van hoge doseringen ketamine met alcohol of andere verdovende middelen kan gevaarlijke demping van de ademhaling optreden en kan de gebruiker in coma raken naar boven


Wat zijn de risico's?

Het gebruik van ketamine kan een behoorlijk intense gebeurtenis zijn, waarbij iemand bijvoorbeeld uittreding uit zijn eigen lichaam kan ervaren. Niet iedereen beleeft dit als positief. Hierdoor kan een 'bad trip' ontstaan, waardoor het een uiterst vervelende en angstige ervaring wordt. Omdat de dosering van ketamine nauw luistert, lopen gebruikers de kans op overdosering. Hierbij bestaat het risico dat je in coma raakt. Ook bij lagere doseringen is men soms niet meer in staat zich te bewegen. Dit verschijnsel is met name gevaarlijk bij braken. De aanwezigheid van anderen kan in deze gevallen erg belangrijk zijn. Een bijeffect van ketamine als geestverruimend middel is dat pijn niet gevoeld wordt. Mensen kunnen zichzelf daardoor onbedoeld verwonden zonder dit in de gaten te hebben.Je kunt geestelijk afhankelijk worden van ketamine. Bij langdurig gebruik ontstaat tolerantie; iemand heeft steeds meer nodig voor hetzelfde effect.

naar boven


En dan nog dit

De combinatie van ketamine met andere middelen kan onvoorspelbare effecten hebben en is af te raden.

Hoewel er niets bekend is over ketamine en zwangerschap, is het verstandig om tijdens zwangerschap en borstvoeding helemaal geen drugs te gebruiken. Dit om ieder risico uit te sluiten.

Het besturen van een auto of het bedienen van machines onder invloed van ketamine is levensgevaarlijk voor de gebruiker en zijn omgeving.