Vergoed door uw zorgverzekeraar
Drugsverslaving Cocaine Heroine Paddo's Weed en Hasj GHB Ketamine XTC Tripmiddelen Opiaten Lachgas Slaapmiddelen


Hero´ne


Inleiding

Hero´ne is een verboden drug en wordt uit papaver gehaald. Voor gebruik wordt het vermengd met allerlei andere stoffen. Het kan er uitzien van grof wit poeder tot geelbruine brokjes en wordt ook wel smack genoemd.

Hero´ne wordt gespoten, gesnoven of het wordt verhit op aluminiumfolie en vervolgens worden de dampen door een kokertje opgezogen.

De stoffen die vermengd worden met de hero´ne zijn bijvoorbeeld cafe´ne, paracetamol, suikers, zetmelen of stophoest.


Wat doet het?

Hero´ne zorgt ervoor dat onaangename gevoelens zoals pijn, verdriet, angst, honger en kou niet meer worden gevoeld. Je raakt er van ontspannen, het heeft een verdovende werking.

Je ademhaling en hartslag worden langzamer en je lichaamstemperatuur daalt. Het zorgt ervoor dat de werking van de darmen en kringspieren verminderd.

Het vertragende effect van je ademhaling kan fataal zijn.


Bij de eerste paar keer dat je hero´ne gebruikt kun je last krijgen van braken, hoofdpijn, misselijkheid, jeuk en een vreemd gevoel in je hoofd. Dit wordt minder als je het vaker gebruikt.

Hero´ne werkt ongeveer 4 tot 6 uur en werkt heel snel. Het effect hangt echter wel af van de gebruiker, de ervaring, de hoeveelheid en de manier waarop het wordt toegediend.


Verslaving

Hero´ne heeft een zowel een lichamelijke als geestelijke verslaving.


Lichamelijk gezien merk je dat je na het stoppen met hero´ne vrij snel ontwenningsverschijnselen krijgt. Hoe intensiever je hero´ne gebruikt, hoe erger dit wordt.

Dit heeft te maken met de tolerantie die het lichaam krijgt. Je raakt er snel aan gewend. Ook bij hero´ne heb je steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen.

Als het is uitgewerkt voel je je ziek en kun je last hebben van braken en diarree.

Zodra je weer hero´ne gebruikt verdwijnen deze klachten.


Geestelijk gezien merk je dat je steeds meer naar de drug verlangt en je niet meer prettig voelt zonder. Het verdoofd alles, zowel lichamelijke als geestelijke pijn.

Hierdoor komen bijvoorbeeld mensen met problemen makkelijker in de verleiding om hero´ne te gebruiken en er afhankelijk van te worden.

Experimenteren met hero´ne is daarom behoorlijk riskant.


Afkicken

Het gevaar om na het afkicken van hero´ne terug te vallen is erg groot.

Dit komt omdat de geestelijke afhankelijkheid moeilijk is om over heen te komen omdat de problemen er nog steeds zijn.


Lichamelijk gezien is het ook een grote opgave om te stoppen met hero´negebruik. Stop je zonder behulp van medicijnen dan kunnen de afkickverschijnselen zo’n 7 tot 10 dagen duren.

Je kunt ook afkicken onder doktersbegeleiding. Je krijgt dan methadon die in een langzame dosis wordt opgebouwd.

Methadon heeft dezelfde werking als hero´ne maar het effect duurt langer (ongeveer 24 uur). Hierdoor vraagt het lichaam niet zo snel om een nieuwe dosis en kun je makkelijker je de regelmaat in je leven opbouwen.

Het is ook mogelijk om af te kicken onder narcose. Je merkt dan niets van de afkickverschijnselen. Hierna krijg je een behandeling van een jaar.