Vergoed door uw zorgverzekeraar
Drugsverslaving Cocaine Heroine Paddo's Weed en Hasj GHB Ketamine XTC Tripmiddelen Opiaten Lachgas Slaapmiddelen

DrugsverslavingInleiding

Coca´ne is een drug wat wordt gehaald uit de bladeren van de cocaplant en is te krijgen als wit, kristalachtig poeder.

Het wordt voornamelijk gesnoven, door een lijntje te leggen en dit met behulp van een kokertje in de neus op te halen, maar het kan, na oplossing in water, ook via de aderen worden ge´njecteerd.

Je kunt het ook roken met behulp van een waterpijp, een speciaal pijpje of folie. Dit wordt ‘crack’ genoemd.


Wat doet het?

Afhankelijk van de dosis en de manier waarop je coca´ne gebruikt, stimuleert het je centrale zenuwstelsel, versnelt het de hartslag en ademhaling en verhoogd het je bloeddruk.

Wanneer je af en toe coca´ne gebruikt, wordt het uithoudingsvermogen groter en het hongergevoel en de vermoeidheid verdwijnen.  Je voelt je vrolijk en opgewekt en voelt meer energie en het kan seksueel stimulerend werken.

Wanneer je regelmatig coca´ne gebruikt raak je sneller ge´rriteerd, voel je je rusteloos en je gaat in een schijnwereld leven. De buitenwereld is niet meer interessant en intieme gevoelens zijn niet echt en de zin in seks kan helemaal verdwijnen.


Coca´ne zorgt ervoor dat je hartslag wordt versnelt en kan zo snel gaan dat hij er mee stopt. Coca´ne is dan ook een belangrijke oorzaak van een hartstilstand wanneer er geen voorgeschiedenis is van hartziekten.


Verslaving

Coca´ne zorgt voor geestelijke verslaving. De ontwenningsverschijnselen zijn emotioneel omdat de verslaving optreedt in de hersenen.

Je moet steeds meer gebruiken om hetzelfde gewenste effect te behalen. De drempel in onzekere situaties wordt met behulp van coca´ne steeds lager maar het probleem is dat je onzekerheidsgevoel steeds groter wordt naarmate je vaker gaat gebruiken.

Het effect van coca´ne komt heel snel en hevig maar is ook snel weer verdwenen waardoor je snel weer moet gebruiken om hetzelfde gevoel te ervaren.


Coca´ne zorgt er ook voor dat je je eetlust verliest en vermagert. De weerstand tegen infecties neemt af en het verstoort je hartritme. Het is dus een aanslag op je lichamelijke conditie.


Afkicken

Afkicken van coca´ne brengt zowel fysieke als mentale aspecten met zich mee.

Je moet eerst fysiek afkicken door middel van detox.

De afkickverschijnselen hiervan zijn erg vervelend maar wel essentieel om uiteindelijk helemaal te kunnen afkicken.

Zodra je stopt met gebruiken van coca´ne krijg je last van vermoeidheid, depressie, angst, stemmingswisselingen, slechte concentratie en slaapstoornissen.


Wanneer je fysiek bent afgekickt van coca´ne volgt de mentale afkickperiode.

Je gaat je bewust worden van de ernstige bijwerkingen van de coca´ne en op die manier kun je volledig afkicken.