Vergoed door uw zorgverzekeraar
 


Alcohol


Hoe werkt het?

Alcohol wordt door het lichaam opgenomen via de maag en de dunne darm. Het duurt ongeveer 10 minuten voordat de alcohol de hersenen bereiken en vanaf dat moment ben je onder invloed. Als je hebt gegeten duurt het over het algemeen langer voor de alcohol door je lichaam wordt opgenomen.


Wat doet het?

Alcohol verdooft de hersenen wat effect heeft op je stemming en gedrag. Je concentratie en geheugen verminderen, je remmingen vallen weg. En hoe meer je drinkt hoe sterker de effecten zijn.

Het lichaam van een vrouw heeft minder vocht waardoor de alcohol sneller effect heeft. Bij een man duurt dit iets langer.


Het duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur om een standaardglas alcohol door je lichaam af te laten breken.

Je lever neemt hiervoor ruim 95% voor zijn rekening en de rest gaat via urine, adem en zweet je lichaam uit.


Veel mensen denken dat alcohol door middel van koffie drinken, veel bewegen, een koude douche of frisse lucht sneller wordt afgebroken. Dit is helaas niet het geval.

Alcohol is op geen enkele wijze sneller uit je lichaam te krijgen.


Zodra alcohol wordt afgebroken ontstaat er aceetaldehyde, een stof die nog giftiger en dus nog schadelijker is dan alcohol.

Deze stof wordt vervolgens omgezet in azijnzuur wat wordt afgebroken tot kooldioxide en water.


Dit houdt in dat je lichaam 8 tot 12 uur bezig is om alcohol af te breken als je op een avond 8 glazen hebt gedronken. Er zit dan dus voor een lange tijd aceetaldehyde in je bloed, wat zeer schadelijk is voor je lichaam.


Verslaving

Bij alcohol treedt bij langere tijd overmatig gebruik zowel lichamelijke als geestelijke afhankelijkheid op.


Lichamelijk gezien merk je dit doordat je lichaam protesteert op het moment dat je geen alcohol drinkt. Dit gebeurt in de vorm van transpireren, misselijkheid, slecht slapen en een angstig en gespannen gevoel.

Om de ontwenningsverschijnselen tegen te gaan ga je meer drinken.


Geestelijk gezien merk je dat je je niet meer prettig voelt zonder alcohol en kan het verlangen er naar zo groot worden dat je de controle verliest.


Je merkt dat iemand verslaafd is aan alcohol op het moment dat diegene niet meer genoeg heeft aan 1 2 drankjes of drinkt om van stemming te veranderen.


Er kunnen meerdere redenen zijn waardoor iemand verslaafd raakt aan alcohol.

Dit kan te maken hebben met persoonlijke omstandigheden zoals spanning, opvoeding of problemen.


Erfelijkheid kan ook een reden zijn dat iemand (sneller) verslaafd raakt. Vaak is het echter zo dat kinderen van ouders met alcoholproblemen zelf geen alcoholproblemen krijgen maar ze lopen wel meer risico door de erfelijke aanleg.Afkicken

Afkicken van alcohol gebeurt zowel lichamelijk als geestelijk.


Het kan 3 tot 7 dagen duren om lichamelijk af te kicken. De ontwenningsverschijnselen verschillen per persoon en zijn de eerste dagen het meest heftig. Dit is ook nog eens afhankelijk van hoe lang en hoeveel er gedronken is, hoe je lichamelijke conditie is en hoe gevoelig je er voor bent.


Op het moment dat je gaat afkicken krijg je met verschillende afkickverschijnselen te maken zoals trillende handen, transpireren, spierkram, vermoeidheid en misselijkheid.

Deze klachten gaan na een paar dagen over.

De klachten die langer aanhouden zijn angstig zijn en een somber en lusteloos gevoel hebben.


Wat minder vaak voorkomt zijn toevallen of een insult, wat inhoudt dat je een korte tijd je bewustzijn verliest.

Ook een delirium kan optreden. Dit is een verlaagd bewustzijn met hallucinaties.


Door het drinken van alcohol wordt er minder vitamine B door het lichaam opgenomen wat vermoeidheid, zenuwontstekingen en spierverlamming kan veroorzaken.

Als je stopt met alcoholgebruik wordt je aangeraden om extra vitamine B in te nemen.


Geestelijk afkicken is zwaarder dan lichamelijk afkicken. Je moet opnieuw leren leven zonder alcohol.

Gebruikte je alcohol als medicijn bij tegenslagen dan moet je dit nu op eigen kracht doen, zonder dat je de ervaring en het vermogen hebt om problemen op te lossen.

In dit geval kan professionele hulp een uitkomst bieden.